Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” επεκτείνει τη δράση του στις ΗΠΑ. Ίδρυση του Venizelos Foundation USA

Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” επεκτείνει τη δράση του στις ΗΠΑ. Ίδρυση του Venizelos Foundation USA

   Η πρώτη διά ζώσης κοινή σύσκεψη εκπροσώπων των διοικήσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του νεοσύστατου Venizelos Foundation USA, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου στα Χανιά. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δύο Ιδρυμάτων ανακοίνωσαν επίσημα τη συγκρότηση του Venizelos Foundation USA, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», από διακεκριμένους ομογενείς. Η έδρα του βρίσκεται στο Σικάγο και Πρόεδρός του είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και πρ. Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής John Manos (Μανουκαράκης).
Το Venizelos Foundation USA αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία που αποβλέπει στην υποστήριξη του έργου του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και στη διάχυσή του στις ΗΠΑ, και -πάντοτε με τη συνεργασία των δύο φορέων- στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, του έργου και της διεθνούς απήχησης του Βενιζέλου στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων και γενικότερα στην Ομογένεια.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Διοικητικών και Επιστημονικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης–Παπαδής, «η συνένωση και συστράτευση των δυνάμεων των δύο ιδρυμάτων αποτελεί μια προσπάθεια προώθησης και ανάδειξης του διεθνούς ρόλου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι στόχοι είναι πολλοί και αγκαλιάζουν όχι μόνο την ομογένεια αλλά γενικότερα τις ΗΠΑ. Είναι καιρός να θυμίσουμε τον παγκόσμιο ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου, έναν ρόλο που είχε υποτιμηθεί ή παραγνωριστεί. Ένας πολιτικός που είχε αναγνωριστεί στην εποχή του ως κορυφαίος, ή όπως έλεγε ο Αμερικανός Πρόεδρος Wilson, o κορυφαίος άνθρωπος που είχε γνωρίσει στη διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι το 1919. Αυτόν τον διεθνή και καταλυτικό ρόλο και για τα ελληνικά συμφέροντα, θα τον αναδείξουν τα δύο ιδρύματα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, την ομογένεια και απλούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί και αγαπούν την Ελλάδα».
Ο John Manos (Γιάννης Μανουκαράκης), Πρόεδρος του Venizelos Foundation USA, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προχώρησε η συγκρότηση του αμερικανικού ιδρύματος. Όπως ανέφερε: «Πρωταρχικός σκοπός του οργανισμού μας είναι να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την αποστολή και τη δράση τού εδώ Ιδρύματος, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του οποίου θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό στις ΗΠΑ για τη ζωή, τη γενικότερη διαδρομή και την προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επίσης σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με άλλες ομογενειακές οργανώσεις για την προώθηση των διεθνών θεμάτων του ελληνισμού».
Ο Κωστής Σχοινάς, Εκτελεστικός Διευθυντής του Venizelos Foundation USA επισήμανε μεταξύ άλλων: «Παίρνουμε έμπνευση και ενέργεια από το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, τον κ. Παπαδάκη και τους συνεργάτες του. Θέλουμε να καταθέσουμε φόρο τιμής και τη δέσμευση ότι θα υπηρετήσουμε τον σκοπό και την αποστολή του για τη διαιώνιση της κληρονομιάς του μεγάλου μας εθνάρχη. Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, με το αξιόλογο έργο και την τιμημένη αποστολή, προσφέρει έργο εδώ και χρόνια και κρατάει άσβεστη τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα εθνάρχη, του Κρητικού επαναστάτη, του διεθνούς πολιτικού. Δικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αποστολή αυτή και να ταχθούμε υπηρέτες του σύμφωνα με τη στόχευση του Ιδρύματος».
Ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Ιάκωβος Μπούτζουκας υπογράμμισε ότι «η Παγκρητική ήταν πάντα δίπλα στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γνωρίσουν τα παιδιά μας τον λόγο που η Ελλάδα είναι όπως είναι σήμερα».  Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Παγκρητική Αμερικής έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να μεταφραστεί το δίτομο έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης-Βιογραφία» του Νικολάου Παπαδάκη–Παπαδή στην αγγλική γλώσσα.
Ο Γιώργος Κουκουράκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», επισήμανε ότι «η παρουσία του Βενιζέλου και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στις ΗΠΑ, μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματός μας με το νεοσύστατο Venizelos Foundation USA, θα έχει μόνο θετικά να προσφέρει στην Ομογένεια και, θα τολμούσα να πω, σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία. Πρόκειται να συγκροτηθεί μία επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Ιδρυμάτων που θα επιφορτιστεί με τη χάραξη της στρατηγικής και τον σχεδιασμό των δράσεων του Venizelos Foundation USA. Ενδεικτικά κάποια θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεργασία μας αυτή είναι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές του Βενιζέλου στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Γεωργίας, της Πολεοδομίας κ.λπ., η εξωτερική πολιτική των βενιζελικών κυβερνήσεων, η σχέση του Βενιζέλου με την Ομογένεια των ΗΠΑ, η διαχρονική εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η παρουσία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια».
Τέλος, η Ρία Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγός του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αναφέρθηκε στο παιδαγωγικό υλικό του Ιδρύματος που μπορεί  να διαχυθεί στις ΗΠΑ: «Με μικρή προσαρμογή το υλικό που ήδη έχει παραχθεί και πρόκειται να παραχθεί, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κοινό του Ιδρύματος της Αμερικής. Η μουσειοσκευή “ταξιδεύει” τα τελευταία χρόνια την Οικία-Μουσείο της Χαλέπας σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα μπορούσε, μεταφρασμένη στα αγγλικά, να αξιοποιηθεί και από τους μαθητές των σχολείων της Αμερικής. Επίσης, η  σειρά των βίντεο με γενικό τίτλο “Ερωτήσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο” στην οποία ιστορικοί του ιδρύματος απαντούν σε συνήθεις ερωτήσεις των επισκεπτών μας, θα μπορούσαν επίσης να μεταγλωττιστούν».

 

Τιμητική εκδήλωση για Απόδημους και Ντόπιους Κρήτες (Χανιά, 10.08.2022).
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου Αθανασία Κούρβα, για τις εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο Ηλείας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο