Ημερίδα «1919: Η σύνοδος ειρήνης του Παρισιού μέσα από το πρίσμα των γαλλοελληνικών σχέσεων των αρχών του 20ού αιώνα» (Αθήνα, 14.12.2019).

Ημερίδα «1919: Η σύνοδος ειρήνης του Παρισιού μέσα από το πρίσμα των γαλλοελληνικών σχέσεων των αρχών του 20ού αιώνα» (Αθήνα, 14.12.2019).

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Γαλλική Σχολή Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την συνδιάσκεψη των Παρισίων συνδιοργανώνουν, στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «1919: Η σύνοδος ειρήνης του Παρισιού μέσα από το πρίσμα των γαλλοελληνικών σχέσεων των αρχών του 20ού αιώνα».
Το 1919 ήταν για όλη την ανθρωπότητα ένα καθοριστικό έτος. Η συνδιάσκεψη των Παρισίων σηματοδοτούσε τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και δημιουργούσε ένα νέο πολιτικό τοπίο μέσα από τη διάλυση που είχε επιφέρει ο πόλεμος. Όλα τα κράτη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, νικητές και ηττημένοι είχαν υποστεί τις οδυνηρές συνέπειές του και μπροστά στις νέες συνθήκες κράτη και κοινωνίες επανακαθόριζαν τις προτεραιότητές τους.
Η ημερίδα, εισηγητές της οποίας θα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση της πορείας των γαλλοελληνικών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη εικοσαετία του 20ού αιώνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και εισαγωγική ομιλία από τον Τάσσο Αναστασιάδη, Διευθυντή Σπουδών Νεότερης & Σύγχρονης περιόδου Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Στην πρώτη συνεδρία (10:00) με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία», Πρόεδρος είναι ο Σωκράτης Πετμεζάς, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και εισηγητές οι Ειρήνη Ανέστη, Υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευάγγελος Χεκίμογλου, Ιστορικός, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Λένα Κορμά, Ιστορικός, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και Θεόδωρος Φορτσάκης, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη δεύτερη συνεδρία (12:00) με θέμα «Πολιτισμός», Πρόεδρος είναι η Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ εισηγητές είναι οι Μελισάνθη Λεβεντοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes-Saint Denis, Παναγιώτα Αναγνώστου, Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών και Alexandre Farnoux τ. Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Sorbonne.
Η τρίτη συνεδρία (17:00) έχει θέμα «Πολιτική» και Πρόεδρος είναι ο Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εισηγητές είναι οι Κώστας Κωστής, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλλα Αλιγιζάκη, Φιλόλογος-ιστορικός, Ελένη Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ομότιμη Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και Μαριλένα Παπαδάκη, Ιστορικός.
Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα (18:45) με θέμα «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βιογραφούμενος». Συντονιστής θα είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών και εισηγητές οι Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών και Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών.
Η ημερίδα θα κλείσει με ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στις 20:30.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόσκληση
Πρόγραμμα

Συνέδριο "Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου" (Πειραιάς, 31.01.-01.02.2020).
Συνέδριο "Εκατό χρόνια από τη γλωσσο-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917" (Θεσσαλονίκη, 12-13.05.2017)


Μετάβαση στο περιεχόμενο