Ειρηναίος Γαλανάκης βιογραφικο

Ειρηναίος Γαλανάκης βιογραφικο

galanakis  Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βάμου, στο Ιεροδιδασκαλείο Αγίας Τριάδος Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία του νομού Χανίων. Το 1940 έλαβε υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στη Γερμανία, την οποία δεν αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943, με αφορμή ένα κήρυγμά του στον μητροπολιτικό ναό των Χανίων, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Δεν εκτελέστηκε χάρη στην παρέμβαση του τοπικού επισκόπου και την αντίδραση της κοινωνίας των Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος–Πρεσβύτερος και στη συνέχεια ονομάστηκε Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις το 1962, προήχθη σε Μητροπολίτη. Στη διάρκεια της αρχιερατείας του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν μαθητικά οικοτροφεία σε όλες τις κωμοπόλεις της Μητρόπολής του όπου υπήρχε γυμνάσιο, τεχνικές σχολές, οικοκυρική σχολή, γηροκομείο-θεραπευτήριο, σχολείο κωφαλάλων, κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, τυροκομείο, τυπογραφείο, πνευματικά κέντρα και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Επίσης, λειτούργησαν σύλλογοι και εργαστήρια χειροτεχνίας γυναικών σε όλα σχεδόν τα χωριά της μητρόπολης, οικοτροφείο φοιτητή στην Αθήνα, φιλαρμονική και ωδείο.

Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς. Το 1971 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Γερμανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επί αρχιερατείας του (1972-1980) αναγνωρίστηκε η ελληνορθόδοξη μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη Εκκλησία στη χώρα (1974), λειτούργησαν σύλλογοι γυναικών, ταχύρυθμες επαγγελματικές σχολές και ταμείο αρωγής φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επέστρεψε στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των δύο επαρχιών. Συνεχίζοντας το κοινωνικό έργο της πρώτης αρχιερατείας του, παράλληλα ανέπτυξε δράσεις για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω γήρατος, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «οραματιστής και πραγματοποιός», σε όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του ανέπτυξε πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την Εκκλησία και την Κοινωνία. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), που υπήρξε η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης της χώρας. Οραματίστηκε, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος σε μια σειρά από αναπτυξιακές εταιρείες και πνευματικά ιδρύματα: Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου, Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου, Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Εξέδωσε περισσότερα από τριάντα βιβλία με σκέψεις και προβληματισμούς, θεολογικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον Τύπο της Κρήτης και της Αθήνας.

Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προς τιμήν του, σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007, το κτίριο επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος ονομάστηκε Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης».

Για το πολύπλευρο έργο του τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1978) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών στις 30 Απριλίου 2013.



Μετάβαση στο περιεχόμενο