16 Οκτ Ζωή Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης. Στην αυγή της κρητικής ελευθερίας (1868-1898), Αθήνα 2004
Ζωή Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης. Στην αυγή της κρητικής ελευθερίας (1868-1898), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” – εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2004.
Πρόκειται για μια έκδοση που ανέλαβαν από κοινού οι εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”.
Αποτέλεσμα συστηματικής, επίπονης και μακροχρόνιας έρευνας το έργο της συγγραφέως καλύπτει ένα σημαντικό κενό, γιατί φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία τόσο για την προσωπικότητα και την προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όσο και για μια σημαντική περίοδο της πολιτικής ιστορίας της Κρήτης. Η τριαντάχρονη πορεία του βιογραφούμενου προσώπου και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην πολιτική ζωή του νησιού, η ιδιαίτερη σχέση -συγγενική και πολιτική- του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σχέση που επηρεάζει σημαντικά τα πρώτα δύσκολα βήματα του μεγάλου πολιτικού επέβαλαν την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Μέσα από την καταγραφή των γεγονότων της εποχής εκείνης η συγγραφέας διερευνά το ρόλο του Κων/νου Μητσοτάκη και παρουσιάζει τις πολιτικές του ενέργειες και τις συνέπειές τους. Με άξονα το οικογενειακό αρχείο και άλλες διαθέσιμες πηγές της εποχής η έρευνά της επικεντρώνεται στα τριάντα χρόνια δράσης του Κων/νου Μητσοτάκη στην Κρήτη (1868-1898), ξεκινάει από το περιβάλλον που τον “ανέθρεψε” και συνεχίζει στην πολιτική, δημοσιογραφική και επαναστατική του δράση. Η συγγραφέας με περίτεχνο τρόπο “πλέκει” όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το βιογραφούμενο πρόσωπο, ρίχνοντας ιδιαίτερα το βάρος της στην πολιτική του δραστηριότητα, με αποτέλεσμα παράλληλα με την παρουσίαση της δυναμικής του εμπλοκής στα πολιτικά πράγματα του τόπου και των απόψεών του περί διαμόρφωσης και οργάνωσης της πολιτείας, να αποτυπώνεται και η πολιτική και κοινωνική ζωή στην Κρήτη.
Την έκδοση χαιρετίζουν ο Πρόεδρος του Έθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης και ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, εγγονός του βιογραφούμενου προσώπου. Ο πρόλογος ανήκει στην ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ι. Δεσποτόπουλο και η εισαγωγή στην ιστορικό Ελένη Γαρδίκα Κατσιαδάκη.