προγράμματα 2011-12

προγράμματα 2011-12

Για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

i) “Ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα αρχεία” για την ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού και για την Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου.
Τόπος διεξαγωγής: Στο Μέγαρο “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης”  (πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα).

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια ιστορικής σημασίας από το αρχείο και τις συλλογές του Ιδρύματος, να εξοικειωθούν με την έννοια του αρχείου καθώς και τη σημασία της πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και στην τεκμηρίωση της ιστορίας, να ανακαλύψουν τους λόγους διάσωσης και αρχειοθέτησης της πληροφορίας και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία και τη λειτουργία των αρχείων μέσα στην κοινωνία.
ii) “Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου” για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.
Τόπος διεξαγωγής:  Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Οι μικροί μαθητές ως “μεγάλοι ιστορικοί” μέσα από συζήτηση, παιχνίδια μνήμης, σύγκρισης, δράσης ανακαλύπτουν πληροφορίες για το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, την πορεία του στον χρόνο, τον ρόλο του στο χθες, το σήμερα και το αύριο.  Μέσα από τον ρόλο του ερευνητή – συγγραφέα προσκομίζουν πληροφορίες για τον άνθρωπο, επαναστάτη, διπλωμάτη, πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, τις οποίες συλλέγουν και διασταυρώνουν μέσα από το σπίτι της Χαλέπας, με στόχο να ετοιμάσουν το δικό τους βιβλίο για τη ζωή, την εποχή, τη δράση και το σπίτι του Βενιζέλου.
iii) “Στη Χαλέπα μια φορά” για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού.
Τόπος διεξαγωγής: Μέγαρο “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης”.

Η συνοικία της Χαλέπας στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε το πιο αριστοκρατικό κομμάτι της πόλης των Χανίων, καθώς και το κέντρο των τότε πολιτικών εξελίξεων. Με τρόπο βιωματικό μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία και στο θέμα παιδαγωγικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνωρίζουν τη συνοικία της Χαλέπας μέσα από τα κτήρια, τα μνημεία και τις πλατείες της, μέσω της ιστορίας και των τεχνών (αρχιτεκτονικής, μουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών) συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ευαισθητοποιούνται απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου.
iv) “Μαθαίνω παίζοντας” για την Γ΄ και Δ΄ τάξη Δημοτικού.

Τόπος διεξαγωγής: Μέγαρο “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης”.

Μέσα από παιχνίδια σχεδιασμένα γύρω από τα ιστορικά αντικείμενα της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Βενιζέλο, τη ζωή και την εποχή του, προσεγγίζουν την έννοια και τους σκοπούς του Μουσείου, αντιλαμβάνονται την αξία των συλλογών και ετοιμάζουν την δική τους ιστορία εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του σπιτιού της Χαλέπας.
v) “Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός που έγινε πολύ μεγάλος…” για νήπια (από 4, 5 χρονών) και για την Α΄, Β΄, Γ΄, τάξη Δημοτικού.
Τόπος διεξαγωγής:  Στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα.

Μέσα από παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να έχουν μία επαφή με το σπίτι του στη Χαλέπα, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τα συναισθήματα! Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας πέρα από την ανάπτυξη της λογικής νοημοσύνης και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, επιχειρούμε μία πρώτη προσέγγιση των συναισθημάτων και των βασικών αρχών της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από τη ζωή, τη δράση, την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ίδιο του το σπίτι στη Χαλέπα!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Βαζαίου, δασκάλα συναισθηματικής νοημοσύνης του προγράμματος P.A. TH. S (Promoting Alternative Thinking Strategies).  Το παραμύθι του προγράμματος γράφηκε από τη μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη.


Σε σχέση με ιστορικές επετείους και ιστορικούς τόπους που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τα ακόλουθα προγράμματα:

-«Τι έγινε το 1897 στο Ακρωτήρι;»
– «Το έγινε το 1905 στο Θέρισο;»

Τόπος διεξαγωγής: Μέγαρο “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης”.
Μελέτη-σχεδιασμός-εφαρμογή: Ρία Μαρκουλάκη, μουσειοπαιδαγωγός.

προγράμματα 2010-11


Μετάβαση στο περιεχόμενο